Close

Varför “varför” är viktigt

October 15, 2014

När du förstår varför något måste göras är det lätt att ta eget ansvar och göra rätt.

Men när syfte och mål är oklart är allt du kan göra att följa order.
Handen på hjärtat, att förklara varför projektet är viktigt, brådskande eller måste göras på ett visst sätt är inte bara tidskrävande. Det kan bli jobbigt och pinsamt också. Speciellt när den vi delegerar till ställer frågor som vi saknar svar på. Därför är det många gånger enklare och snabbare att bara ge tydliga direktiv och säga ”Gör så här.”

Inom näringslivet är det här ett vanligt sätt att delegera uppgifter på. Problemet är bara det när vi inte förklarar den bakomliggande tanken, vad som händer vid en försening och vad värdet blir för kunden eller kundens kund går vi miste om medarbetarens eget bidrag och missar själva målet. Produkten eller tjänsten håller inte vad den lovar och kunderna sviker. Oavsett hur väl den än marknadsförs. Minns ni New Coke?

“Folk föredrar smaken av Pepsi så vi ska skapa en cola som smakar som Pepsi!” “Om jag hade velat Pepsi, skulle jag dricka Pepsi, inte Coke. Ge mig tillbaka min Coke eller jag ska börja dricka te!”

Fotboll

I fotbollslag förstår alla “varför”. Varje medspelare vet var det egna och motståndarmålet ligger, förstår syftet med taktiken och vilken roll var och en har i laget. Tack var att alla vet ”varför” kan de dessutom backa upp för varandra när så behövs.

10.13-football-teamwork

De flesta företag fungerar dock inte som trimmade fotbollslag. Laget är visserligen på planen men spelarna spelar i sina individuella tält. Och istället för att spela tillsammans och sätta bollen i motståndarnas mål är spelarens syfte att sparka bollen ur sitt eget tält. Med andra ord, det är upp till “ledningen” för att passa bollen mellan tält och förflytta spelet framåt.

10.14-football-teamwork

Det är nog ingen överraskning att lagarbete är A och O i ett lag. Och ja, ibland det krävs det en chef för att få spelarna att spela som ett lag. Men när den väl gör det, är det dags att ta sig ur vägen, inte att börja “leda”.